Emma in Dél-Amerika

Emma in Dél-Amerika

La Paz, 2018.07.19-21 (Bolivia)

2018. november 10. - emmuskacica

Egy fel ora repulout utan megerkeztunk Rurrebol La Pazba ahol meg eltoltottunk 1-2 napot. Foleg buliztunk de azert megneztuk a hold volgyet is, allitolag Neil Armstrong is meglatogatta a volgyet es o mondta hogy mennyire hasonlit a holdra, innen a nev. De igen ha valaki emlekezne, Chileben San Pedro de Atacama kozeleben is volt egy ugyanilyen nevu volgy. Egyebkent gyorsan korbe lehet jarni es nincs is messze La Paztol.

img_20180720_125926.jpg

Amit meg akartunk nezni az Crazy Dave volt, o valami 16 evet toltott La Paz San Pedro bortoneben es minden nap delutan egykor beszel a borton elotti teren a kalandjairol. Maga a borton bent van a varos kozepeben, egy spanyol kolonialis epulet, ami apacazarda is volt de 1895-tol bortonkent mukodik. Ami durva hogy eredetileg 3-400 rab befogadasara keszult mig most mar tobb mint 1500an vannak bent.

Ebben a bortonben bent elhetnek a rabokkal a csaladjaik, reggelente lehet is latni hogy a gyerekek kijonnek a bortonbol es atsetalnak a ter masik oldalan levo suliba. Az elitelteknek ugy kell berelniuk a cellaikat, ha nincs eleg lovejuk akkor a kozponti plazan alhatnak a betonon. Vagy kerhetnek kolcson peldaul a bortonoroktol de azt meg is kell aztan adni. A kulonbozo helyeken levo cellak/apartmanok kulonbozo osszegekbe kerulnek. A borton egy szep nagy droglabor is egyben, kokaint allitanak elo amit allitolag szaros babapelenkaban hajitanak ki.

Dave egyebkent nem is tudom hogy hogy mondjak hispano amerikai, vagyis del-amerikai szarmazasu amerikai aki a 90es evekben mar a kokain nagy rajongoja volt es par haverja megbizta azzal hogy ketezer dollarert hozzon be amcsiba ket kokainnal toltott sorosuveget Boliviabol. O ki is utazott es egy hetet vegig kurvazott, drogozott es ivott hogy aztan a repteren egybol le is kapcsoljak a droggal. Ahogy mondta o valszeg egy bealdozhato futar volt hogy elterelje a figylemet az igazi nagy fogasrol. Na ezutan ultettek le 16 evre.

A bortonben eloszor eleg rossz sora volt mivel szegeny volt es nem volt penze de aztan angol anyanyelve miatt elkezdett segiteni a komolyabb bunozok gyerekeinek angolul tanulni es ezert altalaban drogban kapott fizetseget. Kb. ket evig tanitott angolt aztan kokaint termelt olyan harom evig a bortonben meg mindig es azutan jott a turizmus! 

Na ez a turizmus tema megint egy masik sztori, meghozza egy Thomas McFadden nevu brit-tanzan sracrol akit ugyanolyan drogfutar sztorival kaptak el mint Davet. O kezdett el bortonturakat szervezni backpackereknek a bortonbe akik ki tudtak probalni a szuper olcso kokaint a bortonben es meg bent is toltottek 1-2 ejszakat. El lehet kepzelni micsoda korrupcio volt es meg van is ott ha a bortonorok csak igy beengedik az embereket. 

Na ezek a bortonturak nagyon felkapottak lettek es Dave itt lett turavezeto. Egyebkent egy ausztral srac aki backpackingelt Del-Amcsiban hallott ezekrol a bortonturaktol es maga is reszt vett egyen. Ezek utan hatarozta el hogy megirja Tom sztorijat egy konyvben. Ehhez megvesztegette az oroket es bekoltozott 3 honapra a bortonbe Tomhoz. Ebbol szuletett a Marching Powder cimu konyv ami a backpackeresek kedvelt olvasmanya az utazasok alatt.

Ezek a bortonturak 8 ev utan ertek veget mikor is egy helyi ujsagiro tenyfeltaro cikket irt az egeszrol. Masok azt mondtak hogy egy turista csaj elkeveredett egy tura alkalmaval, megeroszakoltak es ez vetett veget a dolognak. Egyebkent ha vlki eleget kicsenget meg mindig be tud jutni a bortonbe de hallottunk olyat is hogy kifele mar nem engedtek a bortonorok csak jo nagy osszegert cserebe.

img_20180721_140459.jpg

Mindenesetre nem jatek, egy ponton maga Dave is sejtette velunk hogy megeroszakoltak bent. Egyebkent az arra setalo bortonorok regi ismeroskent intettek neki de sajat bevallasa szerint mar o sem tud bejutni a bortonbe. Most allitolag egy hid alatt el es a delutani beszedeibol kapott penzbol tengeti az eletet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://emmaindelamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr3014363239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása