Emma in Dél-Amerika

Emma in Dél-Amerika

Kuba erdekessegek

2019. január 28. - emmuskacica

 20181229_163403.jpg

Sziasztok na pacsi mindenkinek, elkezdtem irogatni fel egy jegyzetbe erdekessegeket Kubarol amit utkozben latok es tapasztalok. Ugyhogy eloszor leirom ezeket az erdekessegeket aztan majd azt hogy mit es merre csinaltam ott.
Kulon akarok majd irni a kozlekedesrol meg arrol hogyan huzzak le a turistakat ugyhogy most tenyleg az egyeb erdekes dolgok jonnek. Ezekbol sok ugye Kuba sajatos politikai-gazdasagi helyzetebol adodik es tenyleg nagyon erdekes megtapasztalni nehany olyan dolgot ami talan nalunk is altalanos volt mondjuk 30 eve.


- Magyarorszagrol a helyiekkel beszelgetve legtobbszor az jutott eszukbe hogy mi is a keleti blokkban voltunk. Aztan viszont masodiknak eleg sokszor mondtak azt hogy aaa Magyarorszag-ciganyok :). Nemtom honnan jon ez az asszosziacio (letezik ilyen magyar szo?) de ilyenkor mindig bedobtam hogy persze Cigany Miska dednagyapam miatt bennem is van egy vonyoval :)


-Ami nagyon jellemzo a kubaiakra az a sziszeges-pisszeges. Az elet minden teruleten alkalmazzak ezt hangos futtyszoval kieszegitve. Tenyleg a fiuk a lanyokra, a turistakra ha vlmit el akartak adni, de meg ha vlkinek csak siman szolni akarsz akkor nem azt mondod hogy Adam gyere ide hanem odapisszegsz neki. A vegen mar en is hasznaltam :), peldaul setalt ott ket kulfoldi csaj es ugy pisszegtem utanuk mikor vlmit kerdezni akartam, nem is voltak tul baratsagos mert egybol egy kubaival azonositottak.


-Ja igen errol jut eszembe hogy sokszor mondtak nekem hogy siman elmennek a gondor hajammal meg az akkor szep fekete strandborommel egy helyi kubai mulatt sracnak.


-Itt meglepoen sok a gondor haju ember, gondolom a nagy genetikai keveredesnek hala.


-Kubaiul a csajt jeva-nak mondjak inkabb nem chica-nak, a kulfoldieket pedig yuma-knak


-A boltokban a polcok altalaban eleg hianyosak, nem a megszokott total feltoltott kapitalista polcok, hanem tenyleg alig van vlmibol vlmi, peldaul a havannai szupermarketben altalanos volt hogy elfogyott a palackos ivoviz a nap vegere. Vagy peldaul mikor most ott voltunk az ot het egesz idotartama alatt hiany volt lisztbol es nem volt eleg kenyer meg pizza. Videken tobbszor lehetett latni hogy a helyiek mar tudtak a szupermarketnel hogy mikor erkezik egy teherauto az ujabb arukeszlettel es alltak mar sorban mielott a kocsi megerkezett volna.


-A sor bazi draga Kubaban, egy 3 decis legolcsobb ara 1 euro amit lattam. A viz se olcso, 70 eurocent egy masfel literes palack. Ezert cserebe viszont nagyon olcso a rum :) legalabbis a sorhoz viszonyitva. Egy 7 decis havana club 3.85 euro, de lehet mar venni peldaul don diego rumot egy litert kicsit tobbert mint 2 euro. Kb. mar a masodik este kiokoskodtuk a francia sraccal hogy 2-3 sor araert kapunk egy uveg rumot aminek azert jobb a hatasfoka. Innentol szinte vegig csak rumot ittunk.

20181229_190126.jpga minipizzat toljuk


-A legtipikusabb reggeli Kubaban az a pizza, vagyis inkabb mini pizza de baromi vastag laktato tesztaval, a legolcsobb sajtos kb 80 forint es a tobbi sem dragabb altalaban 200 forintnal. Mindenhol lehet latni ezeket a kis pizzasutodeket, altalaban sorok kigyoznak elotte es kell varni minimum 15-30 percet mire sorra kerulsz. Ami meg mindenhol van az a bocadillo vagy siman kenyer szalamival, vagy sajttal, neha tortillaval vagy salchichaval. Maga a kubai konyhamuveszet vagyis hat en mindig ott ettem ahol a helyiek es nem a turistahelyeken szoval amit a helyiek esznek attol nem vagtam hanyatt magam. Amit esznek az szinte mindig a kovetkezo: rizs fekete babbal, egy kis salata (ubi vagy egyeb osszevagva) es melle csirke vagy diszno, disznot eleg sokat esznek. Amit meg nagyon szeretnek a kubaiak az a refresco, ami vlmilyen cukros viz udito keverek. Egyebkent az edeset ugy altalaban nagyon szeretik, kulon arusok arultak tobb helyen karamellat, cukorkat meg egyebet. Amit meg szoktak tolni az a mogyoro ilyen kis papirtasakokban.

20181227_202642.jpgtipikus kubai kaja, annyi hogy a fehér rizs helyett legtöbbször congris vagyis ilyen babos rizs van


-WC-papir legyen mindenkinel mert csak ritkabb esetben van papir, legtobbszor ujsagpapir vagy semmi sincs


-Elfelejtettemmegkerdezni miert de vlmiert a kubaiak imadjak ezeket fake nagy aranyorakat.


-A leglassabb utunk Moabol Holguinba volt, 180 kilometert 5 ora alatt sikerult megtenni. Az ilyen 36km/h atlagsebesseg nagyjabol. Hat eleg surun megalltunk az tuti.


-Csomoszor ilyen kis kartonpapirdobozban lehet elvinni a kajat (pl rizs csirke) de evoeszkozt nem szoktak sokszor adni melle, ilyenkor mint a helyiek letep az ember egy darabot a karton tetobol es azzal eszik.

img_20181219_125312_1.jpg
-Szilveszterkor egesz Santiagoban egesz disznokat forgattak nyarson a tuz folott. Es igen ezeket kézzel forgattak.

img_20181229_223449_1.jpg
-A buszon vagy a kamionon az ulok nagyon gyakran elveszik az allok cuccait, mint taskajat, szatyrat stb. Tok nagy bizalom van mindenkiben sztem, otthon azert gyanakodna az ember ez a hekas meg miert akarja elvenni a tatyomat.


-Fura modon a kubaiak a szilvesztert is a csaladdal unneplik.


-Altalanos szavajarasa a kubaiaknak hogy be-beszurjak beszed kozben a "si m´ entiende" kifejezest, vagyis koltoien rakerdeznek hogy vagod-e mirol beszel. A mi nino-t is hallottam jo parszor :).


-Az atlag kubai haztartas baromira tipikus es kb mindenutt ugyanugy nez ki. A kisebb helyeken szinte mindig nyitva van az ajto, lehet hogy jobban jarjon a levego vagy csak hogy lathassak ki ballag eppen el az utcan. Mindig a nappali van az utca felol, itt doglik szint mindig az egesz csalad, es mindegyik nappali kb ugyanugy nez ki: van egy tv, a tv elott pedig hintaszekek, a kubaiak imadjak oket, a haztartas elengedhetetlen kelleke.


-Nemegyszer lattam tanulovezetot ladaval tanulni :).

img_20190111_082550_1.jpg
-Elofordul parszor aramszunet.


-Jellemzo hogy a kubaiaknak mindenhol vannak rokonaik, peldaul ha a Niko vagy Gwen megmondta hogy nemet es francia akkor ott egybol volt egy nagybacsi vagy unokateso. Mikor bemondtam hogy magyar vagyok akkor azonban mindig megallt a tudomany mert senkinek nem volt semmilyen rokona :).


-Eldumaltam egy biztonsagi orrel a bankban ameddig vartam a soromat es elpanaszolta hogy neki nagyon nehez csajoznia mert nemgazdag nincs kocsija meg lakasa es hogy nem nagyon kell igy a helyi csajoknak. Mondtam hogy hat akkor startoljon at a turistakra, erre meg azt mondta hogy tul feher boru, a turista csajoknak a negrok kellenek :).


-Ami eleg nagyban megy itt az a feher csajok, idosebb nok fiatal feka sracokkal. Szinte mindenhol lehet latni oket, neha egeszen idos nok is toljak huszoneves sracokkal. Felvaltva csak neha lattam, a feher ferfiak inkabb sztem azsiaba mennek a csajokert. Persze a kubai csajokat vonzza a penz es egesz egyszeruen le lehet fekudni veluk, legalabbis a tobbiek ezt meseltek, csak utana mindig fizetni kell nekik vlmennyit, 5-15 eurot "taxira" meg ilyesmi :). Baracoaban a foteren figyeltem egy darabig hogy halasznak a kubai fiuk :), kinezik a csajokat aztan odamennek beszelgetest kezdemenyezni es tenyleg nagyon jok, a titkuk sztem abban rejlik igy messzirol hogy nagyon figyelmesek, legalabbis annak tunnek, meg persze gondolom izgatja a csajokat a fekete szin is :). Az osztrak csajok meseltek hogy mikor megbeszeltuk hogy talalkozunk foteren es amikor megjottem szetrebbentek a sracok akik korulottuk lebzseltek :).


-A zene az nagyon alap mindenhol, a strandon, a buszon, a kamionban, a teren egyszeruen mindenhol zene szol. Szinte mindig van vlkinel egy hangszoro, neha mint egy kisebb koffert huzzak maguk utan. A masik pedig a gitar, szinte mindig akad vlki gitarral a kezeben aki megcsinalja a partit.


-Ami vicces meg hogy mikor haverok talalkoznak akkor a kezfogashoz jo messzirol lenditik a kezuket hogy minel nagyobbat csattanjon mikor osszeernek :).


-Az egyik etteremben a szakacs meg a kommunizmus idejeben Csehszlovakiaban elt 5 evet, es mikor kijott a konyhabol elmeselni a sztorijat tolt egy nagy "menj a picsaba" csatakialtast :) teljesen jo akcentussal

A bejegyzés trackback címe:

https://emmaindelamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr514590910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása