Emma in Dél-Amerika

Emma in Dél-Amerika

Potosi - 2018.06.09-10 (Bolivia)

2018. szeptember 13. - emmuskacica

potosilatkep.jpgPotosi latkep a Cerro Ricorol


Uyuniban aludtunk egy ejszakat aztan atbuszoztunk Potosiba. Uyuniban nem sok latnivalo van, egy eleg kis varosocska. Potosi ellenben mar sokkal erdekesebb legalabbis szamomra. Direktben a varos fole magasodik a Cerro Rico nevu hegy ami magyarul gazdag hegyet jelent es a tortenet szerint a spanyol hoditok a Eldoradot kerestek vagyis aranyat akartak talalni nagyon, de ehelyett megtalaltak a masodik legjobb dolgot amit talalhattak: ezustot.

lamaverbanya.jpgLamaverrel meglocsolt banyabejarat


Igy hat Cerro Ricobol evszazadokon keresztul banyasztak ezustot es Potosi varosa eppen ezert egy banyaszvaros ami kozvetlenul a hegy labainal terul el.

etilalkohol.jpgIlyen alkohollal mutattuk be az aldozatot Tionak, meg ittunk is belole egy picit


Es hat ami miatt en es meg sok masik turista is megall itt az az hogy meglatogassa a banyakat. Manapsag mar nem ezustot hanem cinket banyasznak itt, es nem is a hegy felso reszeben hanem mar eleg rendesen az aljan vannak. A felso resz egyebkent is eletveszelyes, tavaly volt egy nagy omlas ott es ket banyasz meghalt ugyhogy le is zartak.

emma_dinamit.jpgEmma es a dinamit


Ami beszaras hogy itt nincs egy ceg amie a banya. A hegyet kooperativokba tomorult banyaszok banyasszak, ilyen kis kozossegek es minden kooperativnak megvannak a fonokei, ezek alatt vannak a tapasztalt banyaszok akik mar legalabb harom eve az adott kooperativban dolgoznak, ok vegzik peldaul a robbantast a dinamittal es vannak a segedek akik a kemeny fizikai melot vegzik. A turavezetonk aki korabban az aposa banyajarataban dolgozott mondta hogy mostanaban nagyon rosszul keresnek a banyaszok mert nem jo a cink ara. Elmondta pontosan hogy melyik rangu banyasz mennyit keres mostansag de mar elfelejtettem.

tnt.jpgEleg rossz minosegu de nem hagyhattam ki :)


A banyaszok egyebkent siman lenyomjak a napi 12 orat, ha nem banyasznak eleg ercet akkor akar 24 orat is lenyomnak vagy akar 30on foluli oraszam sem ritka. Azutan kimennek par ora aludni enni es vissza. Altalaban szombat reggelig dolgoznak de aztan viszont pihi van es hatalmas nagy bebaszas. A banyaban maximum pentek delutan isznak 1-2 sort de egyebkent soha nem isznak a banyaban mert tul veszelyes. Na es hogy hogy birnak ilyen sokaig dolgozni? Hat ugy hogy a kokacserje levelet ragjak egesz nap. Vagyis nem is ragjak folyamatosan, hanem mikor beveszik akkor kicsit megragjak aztan elraktarozzak az oldalso pofazacskojukba. A vegere ugy neznek ki mint egy horcsog, eleg vicces. Igy viszont nem ereznek sem ehseget sem faradsagot es kepesek sokaig melozni.


A kokaleveleket egyebkent nem csak a banyaszok hasznaljak hanem szinte mindenki aki fizikai melot vegez, vagy peldaul a buszsoforok is, vagy peldaul a mi soforunk is a sivatagban mikor folmentunk 4000 meter fole. Ekkor mondjuk en is benyomtak egy csomot mert allitolag jo a magaslati betegseg ellen is. Nekem segitett.


Visszaterve a banyaszokhoz, a korulmenyek amik kozott dolgoznak az iszonyatos. A fojaraton meg van egy sinpar ugy lefektetve amin kitoljak vagonokban a tormeleket de a melyebb jaratokbol mar ugy kell a hatukon kicipelni a vagonokig amiket ket ember tol ki. A videon majd lehet latni milyen kis lyukak vannak. Mi egyebkent 1 kilometer melyen mentunk be es utana leereszkedtunk ilyen fa letrakon amiket a videon is lehet latni, 60 meter melyen. Ezekben a banyakban nem dolgoznak mernokok, minden ilyen banyajarat kozott kihagynak 20-30 metert mielott a kovetkezo vajatoknak nekikezdenek. Altalaban nincs semmilyen tamasztek a jaratokban, ha van akkor fagerendakkal polcoljak ki oket.


Azt mondjak hogy a banyaszok a banya bejarataig katolikusak utana viszont total babonasak. Peldaul a banya bejarata lamaverrel volt leontve, es a banyaban nem szabad csak pozitiv dolgokrol beszelni, peldaul banyabalesetekrol abszolut nem szabad. Minden kooperativnak van egy istene, tio ami nagybacsit jelent, ez a banya bejaratatol nem messze van egy oldaljaratban altalaban, es ez vegulis egy ilyen ordogszeru szoborfigura egy kurva nagy poccsel. Ennek a tionak, a mienket jefenek vagyis fonoknek hivtak, kell minden turistanak aldozatot bemutatnia. Ez azt jelenti hogy kokalevelet szortunk a fejere, vallaira stb. es a legfontosabb reszere a farkara kellett a legtobbet. Utana pedig 94%os alkohollal csinaltuk vegig ugyanazt a procedurat. A vegen meg foldanyanak (pachamama) is kellett adni kis kokat meg alkoholt.


Kokaleveleket, uditot, sort meg cigit egyebkent a banyaszok piacan vettunk, es egy reszet folaldoztuk a tionak, de a nagyobb reszet odaadtuk a banyaszoknak mint ajandekot. A piacon egyebkent baromi olcson lehet barkinak dinamitot vennie, ez nem vicc, tenyleg barki barhol vehet dinamitot. Itt inni is kellett egyet a 94 fokos cuccbol pachamama egeszsegere. A banyaszok annyira babonasok hogy 15-20 evvel ezelott nok peldaul meg be sem lephettek a banyaba mert feltek hogy elvonnak nagypocsu tio figyelmet a banyaszatrol. Most mar be lehet menniuk de dolgozni meg mindig nem dolgozhatnak.

tulelocsomag.jpgTulelocsomag banyaszoknak: kokalevel, cigi, dinamit, kokain....:) ez persze nem, mar elfelejtettem mi volt a feher cucc, valszeg nitrat meg meg vlmi


Ami meg eszembe jutott ehhez a temahoz hogy peldaul amig a chilei felszini banyaban is napi 12 orat dolgoztak a banyaszok egy heten keresztul, utana viszont volt egy hetuk szabad otthon. Sokan peldaul uber soforkent dolgoztak azon a heten, de potosiban a taxisoforunk hetkozben jogaszkent dolgozott es csak hetvegen taxizott.

tio.jpgTio: dohanyzik, iszik, kokalevelet rag, bazi nagy farka de nem kufircolhat


Ha vlki veletlenul Potosi fele jarna akkor mindenkepp erdemes megkostolni a lava vagy vulkanikus levest, a helyi neve ha jol tudom karaphurka. Ez nagyon finom kis leves hussal meg nemtom meg mivel es benne van egy forro ko amitol bugyborekol a leves:


Amit meg nem irtam le Boliviarol hogy Chile utan egy egeszen mas vilag, iszonyat nagy a kontraszt a ket orszag kozott, Boliviaban tapinthato a szegenyseg. Ezt lehet latni az embereken a varosokon egyszeruen erzi az ember mindenhol. Ez miatt olcso is minden nagyon, egy baromi nagy adag kaja 450-500 forint, a kozlekedes es a szallas is legalabb fele vagy joval kevesebb mint a chilei. A buszok viszont eleg rossz allapotban vannak, ugyanugy ahogy az utak is, amik bazi kanyargosak. Igy tarthat 300 kilometer megtetele 10 oraig peldaul.

A bejegyzés trackback címe:

https://emmaindelamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr1714095595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása