Emma in Dél-Amerika

Emma in Dél-Amerika

La Paz, teleferico - Ruta 26 - cholitas birkozas, 2018.06.28-2018.07.07 (Bolivia)

2018. szeptember 28. - emmuskacica

 

Amiert nagyon szerettem az elejen La Pazt az a siliftszeru public kozlekedesi rendszere, vagyis siliftszeru kabinokban utazhatsz a varos folott elkerulve a dugokat. Ez baromira tetszett mert egyszerre nyujt csodaszep latvanyt ahogy a varos folott libegsz, es ugynakkor meg el is ered a celodat kozben gyorsabban mintha az orokos dugoban ulnel. Eddig nemtom pontosan hany vonal van, asszem 7, de 15ot terveznek. La Paz alatt ugyanis nem tudnak metrot epiteni mert sok fold alatti patak/folyo van, viszont mivel a varos 3900 meteren van, a legmagasabban fekvo fovaros, es korul van veve hegyekkel igy ez a siliftszeru kozlekedesi rendszer tokeletes. Annyi hogy dragabb mint a hagyomanyos mikrobuszos rendszer. Na igen, ezek az importalt kinai/japan mikrobuszok total bebudositik a varost.

Mindegy a teleferico rendszer bombajo, csomoszor hasznaltam, peldaul mikor elmentem a hard rock cafeba hogy Jancsi pologyujtemenyet gazdagitsam, vagy amikor elmentuk a cholita birkozast megnezni. A cholita birkozas azt jelenti hogy nepviseletbe oltozott lanyok gyepaljak egymast elore megirt forgatokonyv szerint, vagyis az egesz megrendezett, mint az amerikai tesoja, de meg igy is baromi szorakoztato. A helyiek nagyon beleelik magukat, mindefele dolgokat dobalnak a birkozokra, peldaul, popcorn, krumpli.

Ezt a birkozast El Altoban rendezik ahova szinten silifttel lehet legegyszerubben feljutni es mivel ez a legmagasabb pontja a rendszernek innen van a legjobb kilatas a varosra. Itt rendeznek minden vasarnap egy irdatlan nagy piacot is, erdekes.

A cholita birkozast legjobb nem szervezett turan megnezni mert ott egy masik turistaknak rendezett helyre viszik az embert. Mi folmentunk a silifttel korbekerdeztem es olyan 30 perc bolyongas utan megtalaltuk a helyet. Megerte mert a szervezett cuccra 9szer annyiba kerult a jegy, itt meg meg raadasul szinte csak helyiek voltak, alig par turista.

Maga a show nagyon tetszett, a csajok egymast dobaltak, huztak egymast hajat, egy ponton az egyik fogott egy nagy darab nyers marhahust es azzal kezdte el utlegelni a masik melleit. Az utolso birkozas ket faszi volt, akik szo szerint veresre vertek egymast, mindkettonek omlott a ver a homlokabol, faladakat meg egy gitart tortek szet egymas fejen. De a legnagyobb durranas az volt mikor az egyik meggyujtott egy rakat faladat es radobta a masikat az ego ladakra...a masik bosszubol rajzszoget szort a foldre es arra dobta ra a masikat akinek a hata utana vegig tele volt rajzszoggel. Sajnos a telom lemerult igy a legjobb reszekrol nem tudtam videot csinalni.

Azutan van meg a Ruta26 ami nagyon nepszeru a turistak koreben ugyhogy nekem is el kellett menni lecsekkolni. Ez vegul is egy kocsma ahol ugy lehet kokaint venni mint ha egy sort venne az ember. A kocsma allitolag folyamatosan valtoztatja a helyet. nyilvan illegalis, de a Wild Rover elol indulo taxisok mindig tudjak hol van eppen.

Maga a hely eleg otvar, letakart befedett ablakok, es mivel egy tarsashaz kb elso emeleten van a plafonon levo tojastartokkal probaltak vlmennyire hangszigetelni a helyet. Van par kanape meg asztal, a leheto legegyszerubb berendezes. Egy idosebb no a pultban aki szornyu piakat csinal. egy feka dj aki fos zeneket tol meg egy pincer/kidobo aki megprobal lehuzni ha 100 bolivianoval fizetsz. Meghozza ugy hogy elveszi, elfordul aztan gyors kicsereli es azt mondja hogy bocs ez fake. Haverom elotte 10 perce vette fol egy bankautomatabol...a masik trukkje az volt hogy elfordult a szazassal majd mikor visszafordult 20as volt a kezeben es mondta hogy bocs de rosszat adtunk. Ekkor viszont mar resen voltunk es elkuldtuk a halal f@szara. 

A kokain grammja 150 boliviano es kis papirba betekerve hozza ki, allitolag nem tul jo minosegu. Aki akar az tud pl a taxisofortol is venni, vagy egyik ismerosomet az English club nevu helyen kornyekezte meg vlki, ott 100 boliviano lett volna grammja.

Tobbszor voltunk bulizni egyebkent La Pazban, a wild rover az jo alapozasnak, de par ember mondta hogy par nap utan inkabb elkoltozott mert nem birta az ottani tempot. Aztan sajnos a tobbi szorakozohelyre mar nem emlekszem, mindig tobben mentunk es a helyi arcok mindig tudtak vlmi jo helyet.

A bejegyzés trackback címe:

https://emmaindelamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr7414268503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása