Emma in Dél-Amerika

Emma in Dél-Amerika

Buenos Aires I. (Argentina)

2018. március 19. - emmuskacica

Sziasztok!

Na sok ido eltelt miota irtam de eleg sok a program es nem volt ido nagyon irogatni. Most eppen a buszon ulok Ushuaiabol Punta Arenasba ami 12 ora lesz kb ugyhogy lesz idom irogatni. De pont a busz miatt is meg a billentyuzet kicsi merete miatt nem szorakazok az ekezetekkel, bocsi.


Szal folveve azt a reg eldobott fonalat, marcius elsejen ket ora alvas utan ocsem kidobott a repterre. Elotte meg rajottunk hogy nem csinaltuk meg a szendvicseket az utra ugyhogy harman az Amival egyetemben nekialltunk gyorsan 5 perc alatt osszedobni a dolgot. Koszi sracok!!


A norwegiannel repultem Koppenhagaig onnan tovabb London Gatwick majd Buenos Aires. Ahhoz kepest hogy vlmikor januarban vettem meg a jegyet eleg olcso volt, 380 euro nyilvan csak egy utra, de ami kiverte a biztositekot az az extrakent felszamolt jo kover dij a kartyas fizetesert. Megprobaltam direktben a norwegian oldalan foglalni de ugy nem jott ki ilyen olcson vlmiert.


Londonig minden rendben is zajlott, este 10 utan erkeztem, becsekkoltam, viszont mivel a repcsi reggel 6kor indult igy azt mondtak hogy hajnali 3 elott nem engednek at a securityn szal kerestem magamnak egy kenyelmes helyet kint es vartam. Viszont ahogy telt az ido baromira lehult a kinti resz es meg is telt az osszes szek pad fold stb. Mindenki total be volt oltozve sapkaba, kesztyu mindent amit lehetett folvettek az emberek. Egy feka sraccal oriztuk az ejszaka soran egymas helyet mikor elmentunk wcre vagy o dohanyozni.


Ami meg erdekes volt hogy ket kiscsaj mellett ultem a kozepso harmasban a repcsin Buenos Aires fele, egyik idosebb olyan 40 folott sztem a masik huszas eveiben, es hasonlo frizura meg alkat szal azt hittem hogy tesok. Aztan egy jo fel ora mulva egyszer csak elkezdte a fiatal simogatni az idosebb belso combjat majd jott egy vad csokolozas, es ekkor mar egesz biztos voltam hogy ezek nem testverek vagy ha igen akkor nagyon jo a kapcsolat kozottuk.


Halistennek mindketten vegetarianusok voltak szal mikor a reggeli nem sokkal felszallas utan megerkezett elbartereltem veluk a gyumolcsomet a kolbaszaikert. A repcsin egyebkent tok jo uj filmek voltak. Ami furcsa volt hogy a kovetkezo kaja csak 5 ora mulva jott mikor mar mindenki total ehes volt, akkor egy ilyen nagyon pici szendo amibol 20at be tudtam volna tolni. De mikor megjott az igazi kaja az kiraly volt mert a leszbosziak elfelejtettek vegakajat foglalni szal nalam landoltak a pipihusijaik.


Buenos Airesben landolaskor a pilota kozolte hogy 35 fok van, ami az otthoni -12 utan uditoen hatott. A reptertol a 8as helyijarattal lehet eljutni a belvarosba ami baromi olcso, de a kislanyok is arra mentek mint en es rendeltek egy ubert ami azert megiscsak gyorsabb (a helyijaratos busz kb 2 ora) viszont klafan dragabb is.


Hostelnek a Milhouse Avenuet valasztottam, volt ennel olcsobb is meg olyan is ahol volt reggeli az arban, de errol olvastam azt hogy igazi party hostel ugyhogy bele is csaptam a lecsoba. Egy 8 agyas dormitoriban foglaltam egy agyat, ketton mar volt a ket chilei csaj, Vale meg Cami akik a hostelben dolgoztak 5 honapig es cserebe ingyen kajat meg szallast kaptak. Egyebkent eleg gyakori hogy akar europaiak is onkenteskent dolgoznak a ho+telban a szallasert, itt is voltak tobben.


Folem erkezett David aki brit es jo arc, folismert a hajamrol, kiderult hogy ugyanazzal a repcsivel jottunk ugyhogy erre ittunk is egy palinkat. Hoztam masfel litert de most mar latom hogy tobbet kellett volna. Mindketten eleg faradtak voltunk de azert lementunk meginni par sort es mivel pont party volt a hostelben maradtunk is hajnali 2ig.

img_20180304_144941.jpg
Masnap akartam penzt valtani merthogy nagy okosan nem akartam a repteren a szar arfolyamok miatt, de mikor elindultunk Daviddal rajottem hogy szombaton a bankok zarva vannak penzvaltok meg nem voltak a kozelben. Nem is lett volna ra ido mert du 2kor mentunk vlmi piacra Palermoba. Na mindegy gondoltam akkor veszek majd fol penzt, erre persze otthon hagytam annak a hitelkartyamnak a pinjet amivel ingyen tudok penzt felvenni. Egyebkent itt az ATM-et uzemelteto cegek alapbol egy 206 pesos kb 8 euros dijat szamolnak fol a ha veszel fol penzt, erre jon meg ra a bank altal felszamolt jutalek mar ha van ilyen. Ezert megeri keszpenzzel felpakolva jonni es inkabb valtani vagy ahol lehet kartyaval fizetni, ha ez ingyenes. Ami erdekes hogy amig Buenos Airesben sok helyen kertek pint, addig Ushuaiaban csak ala kellett irnom egy kis cetlit plusz az utlevelem szamat rairni, de igazabol senki sem torodott vele hogy mit irok ra. Ami meg egy jo alternativa lehet az pl. a carrefourban valo vasarlaskor a cash-back, vagyis fizeteskor ott keszpenzt folvenni mert akkor csak 106 peso dijat szamitott fol.

img-20180304-wa0004.jpg
Na mindegy szal setalgattunk Daviddal es kerestunk egy helyet ahol tudnank adaptert venni a konnektorokhoz, kesobb aztan rajottunk hogy minden kiosk arul ilyet sokkal olcsobban mint amennyiert otthon lehet kapni. Du pedig elmentunk a piacra aminel meg a baksi penteki hetipiac is nagyobb kb. szal 3 perc alatt bejartuk. Kostoltunk matet, ez ilyen keseru cucc olyan mint a tea, egy kis kocsogbe teszik a leveleit, ontenek ra forrovizet, a kis kocsogbe dugnak egy szopokat es azzal szivjak fol a teat. Mikor vlki ivott akkor toltenek a levelekre megint forrovizet es adjak a cuccot a kovetkezo emberkenek. Es igy tovabb. Herpeszesnek nem ajanlott mert mindenki ugyanazon a szopokan sziv. Viszont ez a matefogyasztas tenyleg eleg nepszeru, rengetegen toljak.


Setaltunk meg kicsit ebben a varosreszben aztan visszahuztunk a hostelba es este elmentunk steaket enni ami baromi jo volt. Visszafele beugrottunk a testverhostelba ahol eppen buli volt talalkoztunk sok ismerossel, de ez annyira nem tetszett mert sokkal kisebb volt es a tomeg miatt meleg volt meg lokdosodes. Kint voltunk meg kicsit a hostel elott ahol majdnem elcsapott a busz egy reszeg sracot, eleg veszelyes a hely mert egy keskeny jarda utan mar ott huznak el a helyijaratos buszok amik bakker nem lassitanak abszolut hiaba van egy csomo ember a jardan.


Meg ezen a napon ismerkedtunk meg Pedroval, aki pici kis portugal fogorvos es Svedorszagban dolgozik. Nagyon jo fej, ezutan mar mindig 3an mentunk nagyjabol mindenhova plusz csapodott meg hozzank tobb szolo utazo is mindig, legtobbszor Frida 19 eves norveg kiscsaj, Ane izompacsirta norveg csaj meg egy amcsi kiscsaj akivel kesobb gimnasztikaztunk a hostelben, kicsit para volt mondjuk. Sok egyebkent a 18-19 eves erettsegi utan elindulo fiatalsag, vannak azutan az elso bachelor vagy master utan utazgatok 25 eves korig, azutan szukul kicsit a dolog, a kor elorehaladtaval egyre kevesebb a hosteles nepseg.


A kovetkezo nap a San Telmo piacra mentunk, ez mar kiraly volt ajanlom, vasarnaponkent nagy utcai kirakodovasar is van hozza. Este meg elmentunk kajalni de aztan mar nem emlekszem mi volt utana.

img-20180306-wa0028.jpg
Masnap elmentunk egy setaturara a Boca varosreszbe, ezert igazabol nem kellett volna fizetni, magatol is megcsinalhatja az ember meg vannak ingyenes turak is ahol mondjuk illik vlmennyit adni. Megneztuk az el caminitot, vagyis egy kis "sikatort"   ezt egy helyi emberke almodta meg, mint szabadteri muzeumot, az utca falait kulonbozo szinekre festettek, allitolag baromi sok kulonbozo valtozatot festett le maganak mire megtalalta a neki tetszo szinkombinaciot.

img_20180307_155429.jpg
Megneztuk a Boca Juniors stadionjat. A boca egyebkent szajat jelent mivel az oda benyulo folyo ugy nez ki mint egy szaj. A folyo egyebkent brutal szennyezett, a greenpeace egyik evben beletelepitett egy csomo halat amik másnapra mind felfordultak. A stadiont egyebkent bonboneranak nevezik, bonbonos dobozkanak, a stadion falai inkabb egyenesek nem ugy mint a mostani stadionoke amik jobban szetterulnek, ezert is sokkal jobb az akusztikaja. A stadionban Maradonanak egyedulikent sajat paholya van.

img-20180306-wa0030.jpg

Egyebkent a nagy rivalis River Plate is a Boca negyedben szuletett, egyik klub 1904ben lett alapitva a masik par evvel kesobb. Kesobb jatszottak egy meccset egymas ellen hogy eldontsek ki maradjon Bocaban es ki koltozzon el. Nyilvan River Plate vesztett. Juniors pedig azert mert mikor elkezdtek jatszani akkor nagyon fiatalok voltak a jatekosaik, 18-19 evesek. Es hogy miert sarga-kek a szinuk? A River Plate megtartotta a szineket ezert a Bocanak ujat kellett valasztania. Hosszas huzavona utan sem tudtak dulore jutni ugyhogy ugy dontottek hogy ez elso hajo zaszlajanak a szineit veszik fol ami masnap befut a kikotobe. Ez egy sved hajo volt...Egyebkent az egymas elleni meccsekre vendegszurkolok nem mehetnek az eroszak miatt, de elmeletileg jovore majd megint tesznek egy kiserletet es ujra megengedik a vendegszurkolokat de a helyi srac azt mondta hogy ebbol hatalmas balhe lesz majd. Ki akartam nezni egy Boca meccsre de mikor ott voltam pont nem jatszottak otthon es hat amugyis baromi draga, 100 euro korul van a dolog, kulon visznek meg vigyaznak az emberre, meg amugyis nem egyszeru jegyet szerezni. Az egyik helyi srac mar ot eve van varolistan egy berletre.

img-20180306-wa0002.jpg
Boca kerulet egyebkent a bevandorlok kerulete volt, communiokban eltek, eleg szar korulmenyek kozott. Az argentin elnokok miutan meglatogattak europat osztonoztek a bevandorlast, tart karokkal vartak a nemeteket, hollandokat, angolokat, abban biztak hogy majd ez a jol kepzett munkaero felviragoztatja argentinat, ezek helyett viszont jottek millioszamra olaszok meg spanyolok :).

img-20180306-wa0027.jpg
A tango is innen ered, eredetileg a prostikra varo ferfiak kezdtek el tancolni egymassal hogy igy mulassak az idot mig a sorukra varnak valamint hogy felizgassak magukat. Ezt a helyi burzsoazia probalta is mindenaron betiltani meg eltitkolni de miutan lattak hogy europaban milyen nepszeru lett mar ok maguk kezdtek el promotalni.


Kozben egyik este elmentunk egy koncertre amit vlmi helyi arc javasolt, la Bomba nevu dobzenekar volt. Tok jo volt, csocsoztunk is aztan megismerkedtunk par helyi emberkevel akikkel elmentunk egy helyi discoba, de elotte meg az utcan volt vlmi kis helyi karneval ahol a zeneszek mogott ment a nep. Mi egy ido utan megprobaltuk megelozni oket de a helyiek egybol rank szoltak hogy csak akkor szabad oket megelozni ha szunetet tartanak a zenelessel. Ugyhogy meg egy jo 20 percet ott totyogtunk mogottuk.


Ekkor mar velunk volt egy ir-eszakir par is akik viszont mar 8 eve ausztraliaban elnek. Ok 6 honapja hazasodtak ossze es ugy dontottek hogy egy egyeves del-amerika tura lesz a naszut. Nagyon jo arcok ok is. Volt meg a szobaban egy brazil srac akirol sokat nem tudtunk mert nappal aludt vegig ejszaka meg partizott. Ott volt meg egy ideig Tomas Chilebol aki mindenfele chilei szlenget tanitott nekem. Kozben a chilei csajok meg par nap elteltevel sem tudtak rendesen kiejteni a nevem ugyhogy abban maradtunk hogy Ottonak fognak hivni. Ok egyebkent a palinkat sem tudtak kiejteni, panikonak hivtak, jol hangzik a panik miatt. Az egyik csaj a palinkas este utan masnaposan le akart ugrani a fonti agybol es total szetszakitotta a bort a sipcsontjan vegig, eleg csunyan nezett ki, alig birt raallni.

folyt. kov.

A bejegyzés trackback címe:

https://emmaindelamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr913752610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása