Emma in Dél-Amerika

Emma in Dél-Amerika

La Paz, setatura, 2018.06.28-2018.07.07 (Bolivia)

2018. szeptember 28. - emmuskacica

 

Torotorobol visszamentunk Cochabambaba, onnan pedig egybol La Pazba. LA Pazban eleg sok idot toltottunk, mert egyreszt volt 1-2 buli, masreszt meg ment a vb ugyhogy neztem a meccseket amikor csak tudtam.

Csinaltunk egyik nap egy eleg informativ varosi setaturat. Meseltek arrol hogy amikor valaki uj hazat epit akkor a lama hasabol kivagott szaritott lamabebit temetnek az alapzat ala kokalevellel es a 94%os alkohollal amit pacsamamanak a fold istennojenek ajanlanak. Nagyobb epitkezeseknel viszont egy lamafetus nem eleg, vlmi nagyobb kell. Ez pedig hat igen egy ember. A samanok akik ezt a ceremoniat csinaljak beoltoznek hajlektalannak es elvegyulnek kozottuk. Leitatjak oket es elbeszelgetnek veluk, aztan mikor talalnak egyet aki elkotyogja hogy nincsen csaladja es senkije azt meg jobban leitatjak aztan elve az epulet ala temetik.

Na ez most ilyen varosi legenda szeru dolog, de ami teny hogy tenyleg talaltak emberi maradvanyokat mar nagyobb epuletek alapzataban, ugyhogy vlmennyire a helyiek szerint lehet vlmi a dologban.

Meseltek meg az orszag tortenelmerol, a kulonbozo elnokokrol, egyiket kiszedtek a foteren talalhato elnoki rezidenciabol es a foteren folakasztottak, egy masik szetlopta az orszagot es elhuzott az usaba. Az elnoki palotai incidens utan egyebkent mar nem is laktak ott tovabb az elnokok, betojtak kicsit. Az Evo gyerek aki a mostani president, kozvetlen a foter mogott epittet egy bazi nagy erodszeru szurke toronyepuletet ami sajnos abszolut nem illik a varoskepbe.

Evorol vegyes kep alakult ki a helyiek kozott. O az elso elnok aki oslakos emberek kozul kerult ki, vannak ugye quechuak, aymarik meg meg nemtom hanyfele oslakos nepcsoport. Es sok hasznos dolgot is csinalt, peldaul csinalt torvenyt ami kimondja hogy mindenki egyenlo, nemtol, szarmazastol stbtol fuggetlenul, es a csaj idegenvezeto nagyon buszke volt arra hogy Boliviaban nincs diszkriminacio, es amikor mar 80adszor hangsulyozta ezt nem birtam tovabb es mondtam hogy a turistakat azert diszkriminaljak mert eleg sok helyen, a belepo turistaknak 4-5szor annyiba kerul mint a helyieknek. Erre a csaj elkezdett hadovalni hogy hat mi mind gazdag orszagokbol jovunk es ezert meg tudjuk fizetni a magasabb belepot. Hat mondtam en eppen nem egy szuper gazdag orszagbol jovok, de persze igen azert sokkal jobban allunk mint ok. Kozben a masik turavezeto felallt es mondta hogy az o szemelyes velemenye igenis az hogy ez diszkriminacio a turistakkal szemben es ellenzi ezt.

Na mindegy aztan beszeltek meg Evorol, az elnok bacsirol, peldaul hogy neha olyan baromsagokat nyilatkozik hogy a cocacolatol meleg lesz az ember, a sult csirketol meg kihullik az ember osszes haja. Ezeket azert nyilatkozta hogy hatha rabirja az embereket hogy kevesebb colat igyanak meg egeszsegesebben etkezzenek, kesobb bocsanatot is kert ezekert.

De mivel 8 eve mar hatalmon van es ez a max, trukkozott egy olyat is hogy nepszavazason megvaltoztatta az orszag nevet, a helyiek nem is nagyon ertettek az egesz lenyeget amig utana be nem jelentette hogy mivel ez most mar egy masik orszag igy most megint indulni fog a valasztasokon :).  Szal figyeljuk hogy a mi diktatorunk, Orbanka mikor fogja az orszag nevet megvaltoztatni ;). Nyilvan bazi korrupt az egesz orszag es eleg nagy problemak vannak peldaul az egeszseguggyel, mikor Evoka beteg lett peldaul Kubaba ment kezeltetni magat ami elegge kivagta a biztositekot az embereknel, de a videk meg igy is mindenhol tele van "Si Evo" falfestesekkel, ami azt jelenti hogy igen Evora.

Ami meg vicces hogy Bolivia-szerte mindenhol befejezetlen hazak sorakoznak mert ha nem fejezed be a hazad akkor kevesebb adot kell fizetned, ez viszont tenyleg azt jelenti hogy mindenhol kb hianyzik egy emelet, nincsenek lefestve satobbi, hat felkesz hazak mindenhol.

A bejegyzés trackback címe:

https://emmaindelamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr5414266257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása